Tuesday, July 24, 2007

Nevnapi sutemeny

Nemreg unnepeltem, igertem magamnak hozza sutit is. Meghozza citromos sutit. Aztan a megvalositas nehany napot csuszott, de elkeszult a NAGY MU. Sajnos az utolso pillanatban vegzetes baleset kovetkezett be (eltort a suti, amikor kivettem a formabol), igy megsincs rola fenykep, pedig keszultem ra... :-(
Majd a kovetkezot mar keppel teszem fel...

Szoval azt tudtam, hogy citromos sutit akarok, es azt is tudtam, hogy az egyik rendszeresen olvasott gasztroblogon volt mar az iden citromos suti.
Elolvastam a receptet, es megszallt az ihlet, hogy megalkossam a sajatomat. Ugyanis eredendoen bele kellett volna tenni a citrom hejat is, de az itthoni TG citromok vegyszerrel kezeltek, igy semmi kedvem sem volt azzal a tudattal majszolnom a sajat nevnapi sutemenyemet, hogy vajon most milyen tartositot is eszem. Hiaba, a kepzelet nagy ur, ha mar egyszer beferkozott a gondolatomba, akkor mar nincs menekves. Ezert ujra kellett gondolnom, hogy az itthon levo dolgok kozul mi is johetne meg szoba. Igy esett a valasztasom a konyham legaktualisabb fuszerere, a gyomberre, amit a regi-jo csaladi piskotarecepttel tarsitottam.
Mivel varhatoan egyedul eszem meg (alkotoi maganyba szamuztem magamat), ezert nem is mertem egesz tepsinyi adagot gyartani, igy mindennek a ketharmadat vettem (es balsorsomra egy kisebb format valasztottam). Bar valoszinuleg az elovigyazatossag tulzott volt, mivel meg ki sem hult, de a fele mar hianyzik... :P

Tehat a recept:

Citromos - gyomberes piskota

4 tojas
8 ek cukor
8 ek liszt
8 ek viz
1 cs vaniliascukor
1 cs sutopor
2 ujjperc hosszusagu friss gyomber reszelve
2 citrom leve
egy csipet so

A tojasokat szetvalasztjuk, a feherjet felverjuk. A sargajat elkeverjuk a cukorral, vanilias cukorral, vizzel, amig a cukor fel nem olvad, majd hozzaadjuk a lisztet, a sutoport, sot, a gyombert es a citromlevet. Majd ovatosan belekeverjuk a felvert tojasfeherjet is.
Elomelegitett sutoben 200 - 220 fokon kb 20 - 30 percet sul.

Fenykep egy legkozelebbi balesetmentes napon lesz.

No comments: